ДАРЕТЕ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ВЪПРОСИТЕ НА ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА

Добрич, България, petya.petrova.bulgaria@gmail.com

Етерични композиции - как могат да помогнат на Човек с тревожно разстройство

October 16, 2018

 

Петя: Креми, здравей! Зная, че ти се занимаваш с много и различни неща, но фокусът на днешния ни разговор ще са етеричните композиции, които ти структурираш. Нека започнем от по-далеч. Ако е възможно да ни разкажеш защо според теб терапията с етерични композиции работи? Как е възможно даден аромат да ни провокира в дадена посока, да ни помага в определен процес? Въобще ти как се обърна към етеричните масла, как достигна до тях?

 

Креми: С етеричните масла и тяхната сила се запознах преди 10 години. Посетих курс. Имаше много и различни етерични масла, които пробвахме, дишахме съответния аромат. Тогава усетих кой ме привлича и за себе си установих къде, т. е. към коя част на тялото се насочва аромата. Започнах да си купувам масла и да ги ползвам. Имах чудесни резултати, по-скоро на емоционален и ментален план. Станах по-балансирана, по-спокойна, по-усмихната. Поне така се усещах А аз съм човек, воден предимно от усещанията си. Смесвах аромати и експериментирах с тях. Преди две години – през пролетта на 2016, след разговор с моя родственица и по нейна молба направих етерична композиция специално за нея. Така през април се роди първият аромат „ОТСТОЯВАМ СЕБЕ СИ“. При него за първи път след смесване на отделните аромати в базово етерично масло, последва и около четири часова процедура, която наричам структуриране, защото според мен така композициите работят много по-силно и помагат на ползващите ги. Ако един аромат ни хареса, той е за нас и го ползваме. Често се случва определен аромат да ни хареса, а след време да му се наситим и да не ни привлича чак толкова. Друг пък не ни харесва. След време обаче започва да ни привлича по необясними причини. Като разберем как етеричното масло работи енергийно, т. е. на ментален и емоционален план, ще разберем защо ни харесва и от какви качества или промяна имаме нужда в този момент.

 

Петя: Нека да навлезем в още по-големи детайли – как изработваш ти своите етерични композиции, защо си избрала точно този начин на създаване, въобще как ти идва идеята да направиш дадена нова композиция?

 

Креми: Изобщо не съм мислила, че мога да се занимавам с това. Ароматите обаче силно ме привличат, виждам как помагат, сигурна съм, че скоро ще изместят и традиционното лечение с хапчета. Идеите са резултат на ВдъхНовение. Да Вдъхвам нещо ново за мен. Идва наименование, после се подреждат етеричните масла, които да сложа. Често слагам и кристали в етеричните си композиции. Понякога приятел ми казва: „Креми, направи композиция, напр. „Доверие“!“ И ако дойде информация – правя. Със заглавия от приятели са напр. етеричните композиции „ДОВЕРИЕ“, „ДОСТОЙНА СЪМ“, „ВОЛЯ /като допълнение дойде и САМОРЕГУЛИРАНЕ“, „СТРАСТ“ и др. Творя с Любов, с лекота и радост, с огромно удоволствие. Правя и индивидуални композиции, ако дойде вдъхновение за такива.

 

Петя: Знаеш, че аз съм Човек, който е страдал от паническо разстройство. От години споделям това, което науча с хората, защото вярвам, че дори един да научи нещо за себе си от споделеното – значи съм си свършила работата. Моля те, опиши ми, кои аромати според теб биха помагали на хора с активно паническо разстройство и защо избираш точно тях? Зная, че имаш композиция „Успокой се“, вероятно съставните масла там са част от тези аромати, но ще те помоля действително по-конкретно да назовеш какво хората могат да ползват за справяне с това състояние.

 

Креми: Според мен първо съответният аромат е нужно да допада на човек. Сега е време на усещане, мислене, действие със сърцето. Ароматът за отваряне на сърдечната чакра е роза. Така че – розово етерично масло. Когато вдъхвам роза, усещам лекота, нежна топлина и разтваряне на аромата на областта на белите дробове и сърцето. Буквално. Розата е ароматът на безусловната любов. Друг аромат е лавандула. Той успокоява и отпуска. Антидепресант е и етеричното масло от Равенсара. Мускатовото орехче пък на енергийно ниво „се справя с несправедливостта“ по отношение на нас. Много е силен този аромат. Изготвила съм композиция с мускатово орехче: „МОЩ И СИЛА АНГЕЛСКА“, която се оказа наистина мощна. Анасонът също действа антидепресивно и антистресово. Бергамотът, който често ползвам стимулира творчеството, справя се със сезонните депресии и носи повече светлина в живота ни. Чудесният Жасмин, етеричното масло за крале и кралици помага с лекота да се освободим от ненужното ни вече и да видим по-ясно пътя си. Всеки аромат е уникален и е въпрос на лично предпочитание кой да ползваме и колко време.

 

Петя: Винаги казвам, че в началото на всяко възстановяване стои откриването на причината за отключването му. В този смисъл, предполагам, че освен аромати, които ни успокояват би било препоръчително да ползваме композиции, които да ни внесат повече яснота. Факт е, че понякога, особено, когато преживяванията са били болезнени, ние скриваме истината от самите себе си дори… Каква етерична композиция или композиции би препоръчала на Човек, който наскоро е отключил тревожно разстройство. Откъде да започне, евентуално през какви аромати да премине по своя път на възстановяване?

 

Креми: Като чисти етерични масла добре влияят лавандула, валериана, бергамот-по-леко, кедър-много мощно. Цитрусите пък са за „усмихване“. Портокалът е за радост, лайм-за радост от всеки миг на живота, мандарина – за радост по детски. Наскоро Съ-творих композиция „ЩАСТЛИВ /А/ по детски“, която е великолепна – разтоварваща и усмихваща композиция. Има и много други етерични масла, съобразно личното предпочитание.

 

Петя: Добре, да кажем, че Човек си е закупил композиция „Успокой се“. Как трябва да я ползва – какви са твоите напътствия и съвети? Има ли определено количество, което трябва да ползва на ден, маже ли се, вдишва ли се? Редовно и се ползва или само при нужда, да кажем – пристъп на паника?

 

Креми: Разбира се, че имам идеи за ползване. Непрекъснато самата аз търся нови приложения. Композициите се ползват само външно. Най-важно е обдишването, защото тогава се осъществява връзка между ползващия и аромата на емоционално и ментално/мисловно/ ниво. Човек диша аромата, а той от своя страна започва разходка из тялото. Усещанията са различни и строго индивидуални при всеки. Идеята е БАЛАНС на физическо, емоционално, ментално ниво. Става! Може да се слага и по тялото- като парфюм, на стъпалата за връзка със земята, след известно време и по чакрите по желание. Добре е да се ползва аромат поне 21 дни, за да има резултат, та дори да решите, че това не е за Вас. Може да се ползва и за ароматизиране на помещения. Според психолозите за промяна на един навик са нужни 21 дни. Реших: защо да не опитам ползване на аромат за три седмици, наблюдавайки как се чувстваш, какво става в теб и около теб. Много важно е самонаблюдението. След време то полага на самоизцелението.

 

Петя: Освен ползването на етерични композиции – като Човек, който се занимава активно с много и различни духовни практики, обучава се непрекъснато – какво би препоръчала на човек, който дойде при теб с активно тревожно разстройство?

 

Креми: Да се успокои и отпусне! Да потърси Центъра си! За мен той е в областта на тимуса. Става с различни техники на дишане, помагат и визуализациите, по-нататък медитации Има и много други методи. Важно е всеки да намери, разбира се с помощ, своя. Мога да помогна с тези, които ползвам и ми помагат. Ако помогнат и на други – да си ги ползват със здраве или по-скоро ЗА ЗДРАВЕ, РАДОСТ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ.

 

Петя: БлагоДаря за споделеното!

 

Креми: БлагоДаря и Аз! Бъдете БлагоСловени и себе си!

 

 

Координати на Креми: ФБ, страница „ВЪЛШЕБСТВОТО НА ЕТЕРИЧНИТЕ КОМПОЗИЦИИ“ телефон 0898 63 17 28.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

FEATURED POSTS