ДАРЕТЕ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ВЪПРОСИТЕ НА ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА

Добрич, България, petya.petrova.bulgaria@gmail.com

За "ужасното" горещо време...

November 2, 2017

 

Един от най-често задаваните ми въпроси е как да се справи човек, страдащ от паническо разстройство с горещините...  За съжаление, зная от опит, че горещините са едно от най-големите изпитания за нас. Не ни стига, че понякога не можем да пътуваме с обществен транспорт, че не можем да стоим спокойно на затворени пространства или открити такива, пълни с хора... а сега към всичко това се добавят и тези така "жестоки" горещини... Главата ни гори, тялото ни е претоплено, сякаш сме вдигнали поне 40 градуса температура, ръцете ни се потят, краката ни треперят, не можем да поемем въздух, получаваме хипервентилация, от която започваме да се чувстваме замаяни, сякаш ей сега ще припаднем, започва да ни се гади, сърцето бие по-бързо и силно и имаме нужда незабавно да се махнем от този истински „ад”.  Дори често самата мисъл за горещо време ни води към паник атака!!! Факт е, че всичко, което човек с паническо разстройство прави с огромни усилия по принцип, в горещото време става още по-сложно. Когато към горещината се прибави и влажен въздух положението става още по-лошо. От влажността не можем да дишаме и имаме чувството, че се задушаваме. Стига се дотам, че много от хората с пр се затварят в ранна пролет и излизат от домовете си, когато от лятото няма и следа. А каква загуба е само това!

 

Като за начало - вероятно ще ни е от полза да си припомняме по-често, че повечето от "обикновените" хора не могат да излязат в 14 часа на обяд, но това не ги кара да се самоизмъчват и упрекват, че не могат да го направят. Всеки знае, че топлото време ускорява пулса, влияе върху кръвното налягане, а то от своя страна на сърцето. За почти всички хора е нормално да получат замайване или гадене от горещото време, тъй като горещината ги дехидратира. Повече хора, отколкото си представяте, се съобразяват с топлото време -  носят шапки и се стараят да охлаждат тялото си по всеки възможен начин. Аз обикновено нося бутилка с вода, която е стояла във фризера – за охлаждане, достатъчно вода за пиене, широки дрехи от естествен памук, задължително шапка, а по едно време щях да си купувам и миниатюрен вентилатор, но вие можете да отидете и да си изберете най-красивото ветрило. На мен много ми помага. Излъжете очите си като сложите тъмни очила. Това психологически вярвам, че ще ви помогне. Но все пак...

 

Все пак ние имаме нужда от лъчите на слънцето... Освен чисто психологически, слънцето ни е нужно за така важния витамин Д, за който ще пиша отделно, защото се оказа - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важен. Аз разбрах съвсем наскоро, че страдам от остър дефицит, което даде отговор на много мои въпроси, но както казах - за тях друг път. Тогава ще говорим и какъв е начин да добавим вит. Д, както и с кои други минерали е изключително важно да се приема, защото са свързани изключително много.

 

Както и с всичко останало, на което се учим -  ще е нужно е да си дадем време и с малки стъпки да се постараем да се справим и с това предизвикателство, пред което ни изправя паническото разстройство. Старайте се максимално да се излагате на слънчеви лъчи сутрин до 10 часа преди обяд или след 16 часа след обяд. Застрашени от паник атаката – повечето от нас не излизат извън този часови диапазон и ако трябва да намеря нещо положително в това – то е, че слънцето тогава е изключително вредно. Зная, че не ви е до позитивизъм в такива случаи, но е от решаващо значение за вас и качеството ви на Живот да намирате позитивното дори и в това, което смятате, че ви ограничава, наранява или ограбва. Дори и в това, което не харесвате в Живота си. Като излизате и се излагате на слънце в препоръчаните по-горе часове – ще си доставите така важния витамин Д, а и слънцето ще генерира ендорфини във вашия мозък, които ще ви накарат да се чувствате значително по-добре. Да усещате летния бриз по лицето си, топлите лъчи на слънцето ще ви накара да се чувствате живи и така малко по малко, всеки ден ще бъдете все по-готови да останете по-продължително време навън. Така, когато се наложи да излезете в „лошата” часова зона – ще бъдете по-аклиматизирани, отколкото ако през повечето време стоите като затворници у дома.

 

Второто нещо, което е добре да направите: по принцип няма нужда да казвам, че водата е изключително важна – не само за хората, страдащи от паническо разстройство, но особено за нас. Особено лятото. Пийте много и като казвам много, имам в предвид много вода. По едно време, като се събудех пиех по почти литър преди закуска. Тогава, вярвате или не, беше лято и аз буквално не забелязвах "ужасната жега". Беше наистина странно... Е, с някои малки неудобства - нуждата да посещавате тоалетната по малка нужда е налице:) Дехидратация поради кафе сутринта, поради алкохол предишната вечер или каквото и да било, води до всички онези неприятни усещания, които жегата усилва до краен предел.

 

Да казвам ли пак за кафето?!? Кафе и горещини не са думи, които стоят добре в едно изречение, а още по-малко усещанията в нашето тяло, когато ги съвместяваме... Ако пиете кафе, което въобще не препоръчвам, все пак консумирайте много, много вода с и след него.

 

Начинът, по който формулирате страха си от горещото също е много важен. Ако постоянно повтаряте : „Тази жега ме убива” или нещо от сорта – какво очаквате да получите?! Всички ние получаваме това, което говорим... това, което мислим. Без изключение. Вярно е – чувствате се зле, когато е горещо, но малко по малко и с това ще се справите. Сутрин, когато се събудите не бързайте да ставате от леглото. Първо благодарете на тялото си, че цяла нощ ви е детоксикирало и възстановявало. След това си кажете, че днес ще се наслаждавате на деня си, защото какъвто и да е – лош или добър – вие никога няма да можете да го върнете. Изберете точно днес да обичате себе си и да не натоварвате психиката си с изречения от типа на „Тази жега ме убива”... Повтаряйте си, че малко по малко с постоянство, търпение и желание ще имате един прекрасен ден, който ще бъде част от поредицата прекрасни дни, които ви очакват. Използвайте свои думи. Направете утвърждението си така, че да ви изглежда разумно, да ви звучи истинско... Да бъде ваше... След това станете и пийте много вода на гладно. Измийте всички нечистотии, които тялото старателно е подготвило да изхвърлите на сутринта. Надявам се, че вече не е нужно да споменавам, че ако пиете кафе или пък пушите цигара, още повече на гладно, трудно ще се разминете с паник атаката в топлото време. Напитки, които вместо да утоляват жаждата ви – ви дехидратират допълнително, ще влошат ситуацията ви. Понякога човек си мисли, че едно студено безалкохолно или бира ще му реши проблема, но... за съжаление не е така. Първо: важно е в горещо време да не пием студени напитки, а е нужно да бъдат топли, близки до телесната ни температура. Второ: сами знаете, че пиейки например Кока кола се чувствате още по-жадни от преди. Кафето има диуретично действие, така че още една причина да не прибягвате към него изобщо – или поне не в горещините, защото е от изключителна важност да не се дехидратираме.

 

Има начин да се справите с топлото време... Има начин да се справите и с паническото разстройство... Но няма да е лесно... Нито ще е бързо... Който очаква да му препоръчам някакво вълшебно хапче, което ще премахне всичките му притеснения отведнъж... да потърси информация някъде другаде... Всички напитки и храни, които възбуждат нервната ви система... не се препоръчват, дори са изключени. Всичко, което ще разбалансира допълнително и без това разбалансираната ви от паник атаките кръвна захар. Нужно е, за да се чувстваме в кондиция и да можем да излезем в топлото време да уважаваме тялото си. Сега е пролет. Тялото ви моли да го пречистите от токсините. Обичайте тялото си!!! Както правите пролетно почистване – изчистете и тялото си. Детоксикирайте го. То ще ви се отблагодари. Всъщност какво можем да очакваме от тяло, което тъпчем непрекъснато с „боклуци”?! С храни и напитки, които го тормозят и изтезават?!

 

Следващата стъпка логично е спорт или всичко, което ефективно ще извади от вас излишния адреналин, който се е натрупал в тялото ви. Ще извади агресията, гневът, страхът... всички емоции, които ви държат в плен. В момента говорим за топлото време и как да се справим с него. Препоръчвам горещо йога. Намерете подходящия инструктор, търсете информация за пранаяма. Научете се да дишате правилно. Всичките ни „проблеми” идват от неправилно дишане. Няма да ви говоря тук за ужасните последици, които сами си навличаме с „вялото” дишане, което имаме всички. Йога може да ви помогне. Когато научите техниките и съумявате да дишате достатъчно, за да насищате и последната клетка в тялото си с кислород, започнете да се упражнявате да дишате във влажна, гореща среда. Има т.нар. hot yoga. Можете да опитате с нея. Убедена съм, че ще ви бъде от полза. Ето и повече информация:

 

„... 37 Градуса Йога ™ е система от йога упражнения, които се изпълняват в затоплено до 37 градуса помещение. Тя е подходяща за хора от всяка възраст и не изисква предварителна физическа подготовка. Ефектите от високата температура в студиото са многобройни: тя загрява мускулите, сухожилията и ставите и ги предпазва от наранявания; засилва кръвообращението, което помага на тялото да се самолекува; тялото се поти обилно и се прочиства като изхвърля токсини; упражненията, в комбинация с потенето, позволяват изключително бързото топене на калории, докато в същото време стягат мускулите и придават на вашето тяло по-здрав вид.
Истината за хот йога е, че топлината е много важна, но още по-важно е тези, които ви я преподават, да знаят какви са нейните цели и да преподават това, което е здравословно за вас. Затова е разработена последователност от упражнения, които не само ви правят по-силни, издържливи и гъвкави, но са главно съобразени с високата температура в залата - за постигане на безопасен ефект...” Източник: http://www.37yoga.com/

 

Ние не бихме избрали този тип йога, за да отслабваме, макар че и това няма да е излишно на повечето от нас, особено на тези, които приемат антидепресанти, а защото ще ни даде възможност да се научим да дишаме в горещо пространство. А нали точно това търсим и искаме?!

 

Нужно е да спомена, че няколко жени се свързаха с мен, които твърдят, че са се справили с проблемното горещо време с хомеопатия. Така че – защо не опитате и вие?! Ако решите, че със сигурност има физическа причина да се чувствате така през горещините – изследвайте щитовидната си жлеза.

 

На финала бих ви попитала само едно: „Правите ли всеки ден по нещо само за себе си?!”. На тези, които отговорят с „да” – зная, че горещото време не е проблем за тях, защото те са осъзнали, че е важно да намираш време за себе си, а щом си осъзнал това си разбрал и, че само от нас зависи какъв ще бъде денят, а оттам и Живота ни. Намерете време да се погрижите за себе си... Погрижете се за тялото си и то ще ви се отплати. Така че преди да започнем отново да се оплакваме от "лошото" топло време - нека първо си зададем въпроса - какво направих, за да се чувствам аз по-добре в горещините?! Нищо не пада наготово - за всичко е нужно да се потрудим...здраво!!!

 

Успех!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

FEATURED POSTS