top of page

Как да спрем тревожността за десет минути или дори по-малко?


как да спрем тревожността

Аз съм Марк Шепърд. Цял Живот съм страдал от тревожност. И съм научил техника, която наистина помага да я превъзмогнем.


Какво всъщност представлява тревожността?! Докато я изпитвате не си представяте хубави неща, а всъщност мислите за неща, които не искате да се случат в бъдеще. За най-лошите сценарии.


Тревожността не е болест, не е психическо заболяване, а просто мислене за това, което не искате да ви се случи.


Но след като тревожността е просто начин на мислене – защо тя така зле се отразява на Живота ни?!?


Може би една малка част от пъзела ще ви позволи да си обясните защо това е така: Вашето тяло, вашето подсъзнание не осъзнава кое е реално и кое не.


Ето прост пример: Представете си един красив, слънчево жълт лимон, как го разрязвате, навсякъде се разнася миризмата му, навеждате се към него и отхапвате със зъби от него и чувствате соковете му в устата си... Сега, ако сте като мен – вероятно усещате, че устата ви реагира все едно действително сте разрязал лимон. Тялото реагира. Това е връзката между ум и тяло. Те не са отделни части – те са едно цяло. По същия начин тялото ви реагира и на вашите негативни мисли и за това тревожността засяга Живота ви в такава степен.


Нека сега направим разлика между тревожност и фобия. Докато тревожността е нещо, което не искаме да ни се случи в бъдещето, то фобията се случва след травматично, еднократно събитие, което се е случило в миналото. Например фобия от мостове – възможно е докато сте били на 5 години да сте се уплашили и сега всеки път, когато дори мисълта, че ще минавате през мост – да ви носи всички симптоми на тревожността, въпреки че „спусъка” за нея е в миналото. Така че фобията е в миналото, а тревожността в бъдещето. И двете могат да се изчистят. Фобията може да се изчисти за малко повече от 10 мин. Имам по-голям успех с клиентите си с фобия.


Следващото нещо, за което ще говорим е защо говоренето за своята тревожност и фобия с терапевт ги прави по-зле. Мисълта ми, че отивате в кабинета на терапевта и говорите за своята тревожност, провокира подсъзнанието ви да кара тялото да реагира отново и отново всяка седмица. И точно това влошава нещата. В даден момент дори започвате да свързвате кабинета, гласът на терапевта със своята тревожност и дори това започва да предизвиква неприятните симптоми. При фобията говоренето за това, което се е случило в миналото, го прави реално за вашето подсъзнание.


Но как да спрем тревожността – лесно можем да кажем – просто да спрем да мислим за това, което НЕ искаме да ни се случи в бъдещето. Но това няма как да се случи, тъй като подсъзнанието ви не знае какво е реално и кое и измислено от вас самите. Това вече го разбрахме, но от друга страна подсъзнанието ви и не разбира негативните послания. Ето пример: не мислете за синьо дърво, не мислете за вашата кухня... схващате ли... Всичко, за което ви казвам да не мислите – вие мислите за него. Т.е. като си казвате, че искате да спрете да мислите за еди какво си... то не правите нищо друго, освен да мислите за него...Това от едната част на картината – вместо да си казваме какво не искаме да правим и какво не иска да ни се случи, ние трябва да се фокусираме върху това, което искаме да се случи. Ето пример: имате изпит и вместо да се тревожите за това какво ще се случи се фокусирайте върху това, че сте спокойни по време на изпита, знаете въпросите и в този дух. Преди да ви науча на техниката, която ще успокои тревожността ви – бих искал да отбележа нещо: обикновено с моите клиенти правим тази техника в края на ден, пълен с изпълнението на други техники, така че вие ще я получите малко по-рано. Второ – въпреки, че ще видите, че това, което ще ви кажа е съвсем просто, то е изключително мощно и трето – това ще изисква практика. Ще е нужно да се упражнявате.


Така че – нека да изпълним техниката за изчистване на тревожността.


Гледайте диаграмата. Представете си линията на Живота си. Помислете си нещо, за което се тревожете в бъдещето. За някакво събитие. Сега направете така, че да погледнете на събитието просто като наблюдател. Погледнете го отстрани. Вие сте на безопасно и хубаво място и просто наблюдавате събитието. След това погледнете на събитието, като вече разрешено по най-добрия възможен начин. Все още сте на сигурното и хубаво място, просто се обръщате назад по линията на Живота и виждате събитието, случило се по възможно най-добрия начин. Сега – КЪДЕ Е ВАШАТА ТРЕВОЖНОСТ. Ако сте направили правилно упражнението, то тревожността ви трябва чувствително да е намаляла или да е напълно изчезнала.


Общо взето това е превода от видеото, посочено по-долу:


http://www.youtube.com/watch?v=PjDKMwq9G-k&feature=autoplay&list=PLE529EEC42511C0FF&lf=plpp_video&playnext=2

TAGS

bottom of page