top of page

Съвети за пълноценен сън и почивка


сън ползи възстановяване тревожност

Добрата почивка и сън са като маслото, нужно на машината да работи. Следвайте съветите, дадени по-долу, за да държите тялото си в отлична форма и здраве. Старата максима „Добрият нощен сън може да събуди душата” е приложима и в настоящето ни.


Лягайте и ставайте по едно и също време.

Създайте рутинни навици преди сън /ритуали/. Това означава минимум осветление, отпускаща музика или четене преди сън. Горещ душ или дори потапянето на краката ви в гореща вода ще помогне да релаксирате съзнанието си до голяма степен, което ще направи сънят ви по-качествен. Може да изберете да медитирате преди сън. Да легнете удобно, да дишате дълбоко и да визуализирате утрешния ден или някое приятно място, на което се чувствате щастливи и релаксирали.


Създайте подходяща атмосфера за сън. Това означава тъмно, тихо, комфортно и прохладно помещение за сън.


Използвайте спалнята си само за сън и за секс. Пренесете ли работата си в леглото това ще се отрази и на съня ви.


Опитайте да не гледате телевизия преди заспиване. Телевизията по-скоро стимулира ума ви, отколкото да го релаксира. Да не споменаваме, че често темите по тв са свързани с насилие, което със сигурност ще рефлектира върху ума и съзнанието ви.

Стойте настрани от кофеина, когато наближава време за сън. Чай, кафе и други напитки, съдържащи кофеин е редно да се избягват преди сън, тъй като те стимулират нервната система и затрудняват заспиването.


Избягвайте алкохола преди сън. Подобно на кофеина, алкохолът нарушава съня.


Вечеряйте поне два часа преди сън. Оставете минимум от два или три часа между вечерята и нощния сън. Като си легнете веднага след вечеря това ще наруши едновременно храносмилането и съня ви.

Правете редовно гимнастика. Чували сте за „Здраво тяло, здрав ум”, нали?! Чрез упражненията тялото се освобождава от негативните емоции и енергия, което от своя страна прави съня по-качествен.

Избягвайте никотина преди сън. Един от най-важните съвети за здрав сън е да се избягва пушенето преди сън. Доказано е научно, че това нарушава съня.


Спете върху удобен матрак и възглавница. Това е от изключително значение за пълноценна почивка.


Ако сте опитали съветите, посочени по-горе, но въпреки това имате нарушения в съня е добре да се консултирате с лекар. Но не забравяйте, че единствено спокойният ум може да даде нужните предпоставки за добра почивка на тялото, т.е. пълноценен сън.

Източник: helpguide.org

TAGS

bottom of page