top of page

Четирите споразумения: Толтекска книга на мъдростта


Не се страхувай да изразиш мечтите си. Знай кой си и какво искаш. Свободен си да променяш живота си – това е твоят живот, не животът на другите.


Не съди. Прощавай. Освободи се от предишната си критичност. Откажи се от необходимостта

да си винаги прав, пръв, на върха. Никой не е виновен. Уважавай себе си. Уважавай другите.


Обичаш страданието си, защото ти е познато и ти дава усещане за сигурност. Опознай любовта, направи нов избор. Само любовта може да те доведе до състояние на блаженство. От теб зависи колко дълго ще останеш в блаженството. Можеш да казваш ДА и НЕ винаги, когато ти решиш. Любовта се излъчва отвсякъде, стига да й позволиш. Любовта е във всичко наоколо. Тя е състояние на блаженство. Ти имаш рождено право на щастие. И на страдание. Кое избираш?


Забрави всичко, което си научил досега. Постави ново начало. Животът ти е твое творение. Ти избираш дали да страдаш или да си щастлив. Ако замениш избора „Искам да страдам“ с „Искам да съм щастлив“, ти всъщност избираш да обичаш.


Не се страхувай, че ще загубиш нещо. И без това нищо не ти принадлежи.


Не се страхувай да обичаш и да бъдеш обичан.


Светът е красиво място. Животът може да бъде много лесен, ако се ръководи от любовта. Нищо не ти пречи да обичаш непрекъснато. Изборът е твой. Ако нямаш причина – обичай заради самата любов, защото това те прави щастлив и блажен. Любовта винаги носи само щастие. Тя променя представите ни за всичко.


Може би не си в състояние да избягаш от съдбата си, но единствено в твоите ръце е да страдаш или да си щастлив със своята съдба.


Живей, без да се страхуваш от присъди. Промени поведението си, не се води от това, как ще те приемат другите. Ти не си отговорен за мнението на другите. Откажи се да контролираш другите и те ще загубят контрола си над теб.


Учи се от мъдрите. Те са такива, каквито са. Те действат с това, което имат, и правят това, което могат.


Учи се от нещата. Те са такива, каквито са. Не прави неща, за които не си създаден. Мъдрият знае границите на възможностите си; глупакът – не.


Из "Четирите споразумения: Толтекска книга на мъдростта", Автор: Дон Мигел Руис

TAGS

bottom of page