top of page

Д-р Атанас Михайлов за пристъпите на паника


Атанас Михайлов пристъпи на паника възстановяване билки

За справянето с проблема първата стъпка е осъзнаването му. А втората, третата и всички следващи изискват последователност и лечение.


Добре е да се научим да овладяваме пристъпа само с контрол на дишането. Има билкови комбинации и хомеопатични средства, които успокояват и потискат тревожността. Така без силни лекарства може да се справим със ситуацията.


Типичната картина при паническа атака е изтръпване на ръка, на уста, в гърлото сякаш засяда топка, която задушава до прималяване.


Какво се случва обаче на практика? Дишането се учестява и става по-дълбоко. Това води до бързо алкализиране на кръвта, а скритите гърчове стават явни. Болезненият гърч, известен в медицината с названието тетания, е съпроводен със свръхвъзбудимост на мускулите и на нервите в резултат на намалено количество на извънклетъчния калций. Така че спешната помощ в тези състояния идва с контрол на дишането. Когато съзнателно задържаме дъха, количеството на въглеродния диоксид в кръвта се повишава. С това става подкиселяването и то е достатъчно да спре пристъпа и спазмите.

Тези състояния са свързани и с недостиг на магнезий, който би трябвало да си набавим с храната. По една или друга причина той не достига или не се усвоява пълноценно. Затова трябва да пием допълнително количество. Достатъчно е да вземаме по 2 – 3 г дневно английска сол. Другият вариант е да пием редовно Магнерот – 2 – 3 пъти по една таблетка.


Терорът на големия град


Животът в големия град е сериозно изпитание за нервите. Всичко притиска и притеснява човек – тесните пространства, в които сме принудени да живеем, шумът наоколо, транспортът, непрекъснатото бързане за някъде и дефицитът на време. Проучвания сочат, че гражданите живеят на 3 – 4 пъти по-малко пространство от оптималното. Освен това те в голяма степен са лишени от успокояващото въздействие на зелените планини и просторни ливади, от песента на птиците и ромона на реките... Решението е просто. Колко е възможно по-често човек да бяга сред природата. Да си измисли хоби – да гледа цветя в градината, да ходи на риболов или просто да се разхожда повече в планината.


Кантарион и риган отпускат нервите


Жълтият кантарион има мощен антидепресивен ефект, а депресиите вървят ръка за ръка с фобиите. Затова чаят е пръв помощник, без странични нежелани ефекти. Той се приготвя, като 3 супени лъжици от билката се запарват 15 минути в литър вряла вода. Чаят се прецежда и изпива през деня. Подобрение от жълтия кантарион се очаква след около две седмици. Употребата да продължи не по-малко от 5 – 6 седмици.


Друг вариант е комбинираният билков чай. Смесват се равни количества (например по 50 грама) риган, маточина, мащерка, мента, стръкове лечебна иглика. Разбъркват се добре и от сместа се вземат 2 супени лъжици. Те се запарват за 10 минути в половин литър вода. Чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня.


Източник: д-р Атанас Михайлов, monitor.bg

TAGS

bottom of page