top of page

Как да използваме сетивата си срещу стреса


сетивата като средство за възстановяване от стрес

Мечтали ли сте си да имате един супер герой срещу стреса, който ви измъква от задръстването, неприятните срещи или от избухването на детето ви? Знаете ли… всъщност точно вие можете да бъдете своя супер герой срещу стреса.


Всеки има силата и възможността да редуцира стреса още в момента, когато той се случва. С практика вие можете да се научите да управлявате стресовите фактори и да запазите контрол под натиска им. Да се научите бързо да облекчавате стреса няма как да се случи. Както за усвояването на всяко друго умение са нужни време, търпение и практика. Но мислете за това умение като обучение, което ще ви донесе огромна отплата.


Научете се да разпознавате стреса


Разпознавайки стреса е първата стъпка към редуцирането му. Много от нас прекарват по-голямата част от времето си в стресираща среда и дори са забравили какво означава да бъдем спокойни и да живеем по този начин. Оказва се, че да си стресиран в днешно време е напълно нормално състояние. Какво е чувството да си спокоен и не под натиска на стресови фактори?! Можете да видите какво означава това в усмивката на едно щастливо бебе… Лице, изпълнено с истинско щастие ни напомня само колко далеч сме от това балансирано емоционално състояние. В зряла възраст – да си балансиран по-скоро означава да се поддържаш в добро състояние на тялото, да си фокусиран и нащрек. Спокойствието е нещо повече от това да се чувстваш отпуснат и релаксиран. То е важно условие, за да поддържаш баланса в своя Живот и да се противопоставиш на стреса в него.


Съвети как да разпознаваме дали сме стресирани


Прогонете гласа в главата си, който ви нашепва: „О, добре съм! Добре съм!”. Обърнете внимание на това как дишането ви се променя в различните ситуации. Напрегнати ли са мускулите ви? Наблюдавайки физическите симптоми и сигнали, които вашето тяло ви дава ще ви помогне да реагирате веднага, когато напрежението се появи. Когато сте уморени усещате клепачите как тежат върху очите ви и дори може да облегнете глава на ръката си. Когато сте щастливи се смеете свободно, от душа. Когато сте стресирани, тялото ви уведомява за това. Опитайте да изградите навик да разпознавате сигналите, които вашето тяло ви дава:

  • Наблюдавайте своите мускули и вътрешни органи. Отпуснати или напрегнати са вашите мускули? Стомахът спокоен или разстроен е? Ръцете ви свити ли са в юмруци?

  • Наблюдавайте дишането си. Бавно ли е то? Поставете едната си ръка върху корема, а другата върху гърдите. Гледайте как ръцете ви се издигат и снишават при всяко вдишване и издишване.

Идентифицирайте реакцията на своето тяло в отговор на стреса


Вътрешно ние всички реагираме на стреса по еднакъв начин: кръвното налягане се покачва, сърцето започва да бие по-бързо, мускулите ни се напрягат. Когато живеем под стрес нашето тяло работи по-упорито, а имунната ни система буквално бива изцеждана. Външно може да се каже, че реакцията на хората в отговор на стреса дава израз по три начина: някои се ядосват, други се отдръпват, а трети са неопределени – т.е. действат понякога по единия от посочените по-горе два начина, а друг път по другия.

Всъщност най-добрия начин да облекчим стреса зависи най-вече от вашата, конкретна реакция спрямо него.


Как се държите, когато сте изложени на стрес?


Когато става дума да управляваме и редуцираме стреса, особено по време на нажежена ситуация е важно да сме запознати със специфичните реакции спрямо стреса:

  • Превъзбудена реакция спрямо стреса – Ако обикновено се ядосвате, обърквате или превъзбуждате в стресова ситуация вие бихте се повлияли от дейности, които ви успокояват.

  • Реакция, която не показва вълнение спрямо стреса – Ако обикновено се депресирате, отдръпвате под влиянието на стреса – вие бихте се повлияли от дейности, които стимулират и енергизират вашата нервна система.

  • Неопределена реакция спрямо стреса / включва двете по-горни едновременно/ - Ако в някои случаи се отдръпвате, а в други избухвате вие ще трябва да откриете дейности, които носят едновременно сигурност и стимулация, за да ви помогнат да редуцирате стреса и да възобновите своите сили.

Основни стъпки при бързото облекчаване на стреса


Има безброй техники как да предотвратим стреса. Йога и медитация правят чудеса в посока подобряване нашите умения за справяне. Но кой може да отдели време да попее или да медитира по време на интервю за работа например или при някакво неразбирателство с вашия съпруг/а?! За такива случаи – вие имате нужда от нещо, което да приложите незабавно и да е по-приложимо.

Най-бързият начин да се справим със стреса е да ангажираме едно или повече от нашите сетива – зрение, слух, допир, вкус, мирис, движение – успокояващо или пък тонизиращо. Ключовият момент при тази тактика е да открием кои точно наши сетива помагат на нервната ни система да се успокои и фокусира бързо.

„Да говорим с някой, който ни слуша – това много бързо облекчава стреса

Искате да узнаете за бърз начин да облекчите стреса?! Говорете с някого – за предпочитане спокоен и уравновесен човек! Това почти незабавно ще ви накара да се почувствате по-добре.”


Използвайте сетивата си! Те ще ви помогнат!


Тук идва забавната част. Използвайте следните упражнения да идентифицирате типовете сетива, които работят бързо и ефективно за вас и ви освобождават от стреса. Бъдете възможно най-прецизни! Коя за вас е най-перфектната картина, най-специфичния звук, тип движение, което би ви развълнувало най-много? Например, ако обичате музиката, изслушайте различни певци и типове музика, докато откриете тези, които ви успокояват и релаксират.

Приложените примери по-долу са само за ориентация и отправна точка за вас!


ЗРЕНИЕ

Ако сте силни в своите зрителни възможности, опитайте да се справите и да редуцирате стреса като се заобградите с успокояващи и вдъхновяващи изображения. Можете също да опитате да затворите очи и да си ги представяте. Представяме на вашето внимание няколко дейности, базирани на зрителните способности на човека, които бързо облекчават стреса:

  • Погледнете ценна снимка или такава, която ви носи незабравим спомен.

  • Внесете нещо отвън – например растение или купете цвете, което ще съживи пространството около вас.

  • Наслаждавайте се на красотата на градините, на парка или на собствения си двор.

  • Обградете се с цветове, които повдигат духа ви.

  • Затворете си очите и си представете ситуация или място, където се чувствате омиротворени, спокойни и обновени.

СЛУХ

Чувствителни ли сте към звуци и шумове? Обичате ли музиката? Експериментирайте със следните звуци, като отчитате в каква степен влияят те върху вашите нива на стрес.

  • Тананикайте си любима мелодия. Слушайте вдъхновяваща музика.

  • Потърсете звуци на природата – разбиващи се вълни, полъха на вятъра в дърветата, песните на птичките.

  • Купете си малък фонтан, за да можете да се наслаждавате на звука от течащата вода в дома или в офиса си.

  • Закачете камбанки, които звънят от полъха на вятъра, близо до отворения си прозорец.

МИРИС И АРОМАТИ

Потърсете аромати, които ви карат да се чувствате по-спокойни и енергизирани.

  • Запалете ароматизирани свещи или тамян.

  • Сложете близо до възглавницата си листа от лавандула.

  • Аромат на рози или друг тип цветя.

  • Наслаждавайте се на чистия и свеж въздух на открито.

  • Парфюмирайте се с любимия си парфюм.

ДОКОСВАНЕ

Намерете нещата, чийто допир ви кара да се чувствате ралксирани и обновени като например:

  • Увийте се в топло и меко одеяло

  • Почувствайте допира на куче или котка близо до себе си.

  • Дръжте в себе си нещо, което обичате – любима снимка или спомен

  • Потопете се в гореща вана

  • Подарете си масаж.

  • Носете дрехи, чийто текстил е нежен към вашата кожа.

ВКУС

Бавно опитвайки и наслаждавайки се на някакво любимо ястие действително би могло да бъде до голяма степен релаксиращо, но безсмисленото хранене като терапия срещу стреса само ще ви помогне да добавите някой и друг килограм към теглото си. Така че… Яжте бавно, фокусирайте се върху чувството, което ви носи храната и почувствайте вкуса й върху езика си.

  • Хапнете парче черен шоколад

  • Пийнете чаша чай или освежаваща, студена напитка.

  • Изяжте един напълно узрял плод

  • Наслаждавайте се на здравословни закуски – мюсли, ядки и т.н.

ДВИЖЕНИЕ

Ако буквално блокирате под натиска на стреса – за вас най-полезно в борбата с него би било движението. Всичко, което ангажира мускулите ви, кара ви да се движите и да бъдете активни ще ви донесе полза.

  • Бягайте на място или подскачайте.

  • Потанцувайте.

  • Завъртете главата си в кръг.

  • Излезте на кратка разходка.

  • Стискайте играчка против стрес.

СИЛАТА НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО

Въображението е бърз начин да намалим стреса. Когато човек попадне под неговите удари е нужно да си представи ярки картини, носещи добро чувство. Вярвате или не – представяйки си усмихнатото лице на детето си ще ви донесе същото хубаво чувство, както да го видите в действителност или на снимка.

Съвети за това откъде бихме могли да почерпим идеи как да се справим със стреса.

  • Спомените – извикайте спомен в ума си, който ви успокоява. Може да сте обичали някое плюшено мече като малки. Опитайте да носите нещо меко винаги със себе си… Може и да ви помогне…

  • Наблюдавайте другите – това как другите се справят със стреса може да ви даде безценни идеи как да го правите и вие. Поучете се от опита на хората около вас.

  • Родители – спомнете си как те се справяха с напрегнатите ситуации и преценете дали е удачно да го приложите и вие.

Починете си от технологиите

Направете малка пауза без телевизия, компютър, мобилния телефон или iPod –а. Така по-добре ще почувствате кое ви помага да се справяте със стреса:

  • Опитайте да слушате релаксираща музика, вместо разговорите по радиото.

  • Когато ви се наложи да чакате на опашка, вместо да говорите по мобилния си телефон отделете време да наблюдавате хората около вас. Обърнете внимание на това какво виждате и чувате.

  • Вместо да си проверявате мейла докато чакате срещата да започне – дишате дълбоко, гледайте през прозореца или изпийте чаша ароматен чай.

Превърнете използването на сетивата си в навик за справяне със стреса.


Нека си признаем! Не е и няма да е лесно да запомним и използваме своите сетива по време на криза! В началото ще ни е по-лесно да се предадем на напрежението. Истината е, че за да се научим да използваме сетивата си срещу стреса изисква много практика. Но с времето, умението да се позовавате на сетивата си в борбата срещу стреса ще се превърне във ваша втора природа. Да го усвоите е все едно да се учите да шофирате или да играете голф. Както с всичко ново в Живота ни ще е нужно време, търпение и практика!!!

Източник: helpguide.org

TAGS

bottom of page