top of page

Anahata Yoga, Bulgaria - една осъществена, вдъхновяваща мечта


Anahata Yoga, Bulgaria йога облекла

Яница е едно прекрасно, истинско вдъхновение. За мен е удоволствие да я познавам лично. Присъствала съм два или три пъти на нейни практики и мога да кажа, че да бъдеш с нея е истинско ПРЕЖИВЯВАНЕ. Тя обръща внимание на най-малките детайли, които да ти помогнат да се отпуснеш, да се "изключиш" временно от ежедневието. Когато разбрах, че е започнала да твори и облекла за йога се зарадвах много, защото точно така си представям Човек, който РАБОТИ за това мечтите му да се случват. С настоящото интервю исках да Ви запозная с нея, за да се вдъхновите така, както тя вдъхновява мен. Пожелавам й от цялото си сърце успех!

Петя: Яни, представи себе си, своята история, как започна да се занимаваш с йога и как минава един твой ден!

​​

Яни: Хм, ние се намерихме.... взаимно. Случайни събития няма. Всичко, което се появява в


живота ни – е резултат от нашите намерения, желания и планове. Моят път започна преди почти 9 години. Практикувах сама в къщи с YouTube . В началото беше странно, но много въздействащо и болезнено на физическо ниво. Усещах мускулни групи в тялото си, които дори не подозирах, че съществуват. След време започнах да усещам състоянието Йога. Постепенно тя се превърна в част от живота ми. Завърших двугодишен курс за йога треньор в НСА и сега водя класове по йога в Добрич. Съвсем скоро ще отвори врати ново йога студио, което нарекох „Анахата център“. Анахата на санскрит е сърдечната чакра, дом на душата и е подходящо име за студиото, защото ще бъде близо до сърцето на всички. От една година създадох и „Анахата“ марка за дрехи - облекла за йога, спорт и за ежедневието, за да може практиките да бъдат още по-приятни с красиви и удобни дрехи.



Петя: Да видиш Човек, който живее мечтата си е прекрасно, защото и за мен е много важно да правиш това, което обичаш и да обичаш това, което правиш. Преди да продължим повече по темата за твоите прекрасни облекла, би ли споделила какво правиш ти конкретно, като йога инструктор, за да може ученикът да „вземе“ най-много от практиката си с теб? Какво ни дава йога по принцип?


Яни: Първо ще кажа кое е най- голямото предизвикателство пред мен като практикуваща? В началото се опитвах да изпълнявам асаните така, както са описани в книгите за йога. Най-голямото предизвикателство беше да разбера, че е по-важно да откриеш себе си, своят начин и това, което иска твоето тяло. Само така може да постигнеш хармонията дух, тяло, ум... „Практикувай, практикувай, практикувай!“ както е казал Патапхи Джойс. И после всичко си дойде на мястото. А сега... кое е най - голямото предизвикателство за мен, като преподавател? Паралелно с преподаването и аз самата не спирам да се уча и развивам в йога. Посещавам много събития по целия свят, срещам се с преподаватели, които да обогатят и моите знания. Най-голямото предизвикателство е да откриеш ключа към всеки, прекрачил прага на залата по йога. Защото хората идват поради различни причини - физически, ментални, емоционални или духовни проблеми... и трябва от многото знания да избера най-доброто! Старая се йога практиките да са мотивиращи и напътстващи. Гордея се, че имам практикуващи, в които съм запалила искрата на йога.


Петя: Неотдавна забелязах, че сте започнали да произвеждате облекла за йога. Честно казано, досега в България не съм виждала подобно начинание, за което искрено те поздравявам! Често разглеждам снимките ти, прекрасни са, както и облеклата ти. Носят толкова много настроение, а и с просто око се вижда, че са безкрайно удобни. Вероятно често ти споделят, че с тях практиката на човек е още по-приятна, а и полезна, защото всички знаем колко е важно да ни е удобно, докато практикуваме..., а и тези прекрасни цветове... те носят допълнително настроение и удовлетворение, че сме се погрижили добре за себе си...


Яни: Йога работи на всички нива в живота ни. Тя работи и върху творчеството ни. Разширява вътрешните ни хоризонти и така скоро малките ни нещастия стават излишни, непотребни. Това, което преди се е превръщало в драма, вече буди просто усмивка. Тя ни учи да сме последователни, защото така трупаме личен опит и богатство. Неусетно в речника ви „не” е заменено от „ще”. Промяната се е случила вътре в нас. Мислите ни, поведението ни вече са други, по-богати, защото йога е себепознание. Това е йога за мен. Така йога ми помогна да създам марката AnaHata и да създавам и продължавам да творя тези уникални облекла. Идеята ни е да произвеждаме уникални 30 БР от всеки модел 10 S 10M 10L. Това е. Не повтаряме . Имаме един единствен модел , който сме повторили. Идеята е всеки да се чувства уникален, не масов. Но винаги имаме нови и различни неща... от по- едноцветни, до шарени.


Петя: Ако твой близък ти сподели, че е развил тревожно разстройство – какво би го посъветвала? Какви конкретни съвети би дала?


Яни: Тревожните разстройства са логична, здрава спасителна реакция на организма при голяма опасност, която подготвя всяка клетка на тялото за борба или бягство. Паниката е сигнал за изключителен външен стрес, който изисква включване на режима на максимален вътрешен стрес за оцеляване..... естествена реакция на всяко живо същество.... нали!? Бих посъветвала ПРОМЯНА-незабавна, бърза, разтърсваща , напълно противоположна на досегашния живот на човека. Всичко това съчетано с дишане, коремно дишане - емоциите са в корема, също така медитации, които да освободят натрупаното напрежение.


Петя: Благодаря ти за отделеното време и за прекрасните думи! Желая много успех на начинанията ти, винаги си добре дошла при нас, за да представиш нова колекция или просто да споделиш нещо вълнуващо, което се случва с теб и твоя екип.


Яни: За мен най-важното е вдъхновението, което ми дава йога. Намерете онова нещо, което ви изгаря. Това е най-големия дар, който получаваш и който нито един спорт не може да ти даде. Когато човек има вдъхновение, той е добър, позитивен и предава това на околните.



Моят девиз е - Най-доброто предстои!




А това което ме вдъхновява - Моето вдъхновение е позитивната енергия, която получавам след практика, без значение дали преподаваш или практикуваш!



Яница и нейните облекла може да намерите на: https://www.instagram.com/anahatabulgaria/




TAGS

bottom of page