top of page

Лекарството не може и няма да ви научи на нищо...


Елисавета Павлова Асоциация Уникал

Отдавна направихме това интервю, забавих се във времето с публикуването, но исках да отбележа, че репликата в края на интервюто, която се превърна и в заглавие на тази статия, буквално ме порази. Вечния спор - да взимам или да не приемам медикаменти? Вече много пъти съм говорила за това: Приемаме, ако считаме, че не можем да се справим на този етап, особено в началото, когато сме е доста трудно. Но.. приемаме с ясното съзнание, че ЛЕКАРСТВОТО НА НИЩО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА НИ НАУЧИ и търсим, учим как да се променяме за добро, докато го приемаме. Както сами ще се убедите, в това интервю не се отрича приемането на медикаменти, в никакъв случай. Просто за първи път видях по този начин изказани нещата и много се впечатлих. Много съм благодарна на д-р Елисавета Павлова за времето отделено да отговори на въпросите ми.


Ако страдате от безпокойство или някаква друга форма на тревожност, това може да ви даде известна утеха, да разберете, че вашите чувства са причинени от една и съща физическа реакция, която се случва в периоди на голяма радост или възбуда. Единствената разлика е, че контекстът определя вашата интерпретация на вашите чувства.


Ако сте ангажирани с изучаването на начини за "отработване" на тези отрицателни чувства, можете да препрограмирате мозъка си, да интерпретирате отговорите си като показатели за положителна ситуация.


Интервю с д-р Елисавета Павлова, доктор по психология и магистър по психологично консултиране


Петя: Какво причинява безпокойство?


Д-р Елисавета Павлова: Безпокойството се дължи както на нашето генетично наследство, така и на ранното обучение. Генетичното наследство ни оставя уязвимо да изпитваме безпокойство, а ранното учене ни дава набор от неадекватни начини за справяне с трудни ситуации, високи стандарти, които са твърде високи, за да може никой да ги следва, а когато сме изправени пред предизвикателства, чувстваме безпокойство, което е наистина форма на терор. Да се ​​страхуваме от определени ситуации, които реално ни застрашават е полезно, но усещането, че в твърде много ситуации можем да се чувстваме неадекватни и неспособни ни вреди.


Петя: Откъде знаем, че имаме тревожност?


Д-р Елисавета Павлова: Има няколко неща най-общо и не включващо всички симптоми: ускорени удари на сърцето, изпотяване, замайване, внезапна нужда да отидеш в банята или общо усещане за страх. Някои хора трудно дишат и се страхуват, че ще умрат, ще се побъркат или ще имат сърдечен удар.


Петя: Можете ли да се лекува тревожност без лекарско предписание?


Д-р Елисавета Павлова: Първото нещо, което трябва да се обмисли, е дали тревожността ви е причинена от медицинско състояние, а след това да опитате техники за самопомощ, като отпускане, контрол на дишането, насочени визуализации и изучаване на нови начини за реагиране на стресови ситуации. Правилното балансирано хранене, умерените упражнения и адекватен сън също играят важна роля.


Петя: Могат ли тревожните разстройства да бъдат "излекувани"?


Д-р Елисавета Павлова: Тревогата може да бъде управлявана и реагира на самопомощ, когнитивно-поведенческа терапия и медикаменти. Някои хора ще задържат или ще се справят с тревожността толкова успешно, че тя няма да бъде проблем за тях. Други, вероятно поради генетично наследство, ще трябва да продължат да си служат със самопомощ, професионална помощ или лекарства.


Петя: Как могат онлайн ресурси да бъдат полезни за хора, страдащи от тревожни разстройства?


Д-р Елисавета Павлова: Онлайн общността „Бялата лястовица“, предоставя на хората възможност да се учат от други хора, страдащи от същите или подобни тревожни затруднения.Те получават подкрепа, съвети за начини за справяне, отговори на въпроси и препратки към сайтове или информация, която може да бъде полезна, където членовете си вярват и се ангажират да се грижат едни за други и да споделят. Аз съм от няколко години ентусиазиран привърженик на онлайн подкрепата, като самата аз работя като онлайн терапевт на международна онлайн платформа предлагаща Професионално Навигирана Онлайн Помощ от терапевти с опит. Там с колегите ми използваме КПТ (когнитивно поведенческа терапия), която е добре структурирана и базирана на научни доказателства. Онлайн терапията се осъществява под формата на работа с професионално изработени терапевтични програми -специализирани за общо 18 от най-честите психологични проблеми, сред които различните форми на тревожност, панически атаки и депресия.


Петя: Какво могат да научат читателите от тази Професионално Навигираната Онлайн Помощ?


Д-р Елисавета Павлова: Предполага се, че нямате сериозна, заблуждаваща психиатрична зависимост и възстановяване, което изисква медикаменти, но трябва да се научат нови начини за справяне с трудностите на живота. Всеки има проблеми, не всеки се е научил да се справя с тях, но лекарството не може да ви научи на нищо. Посредством тази онлайн професионална подкрепа можете да стартирате нови модели на мислене, които са по-полезни за вас и биха довели до по-ефективно управление на чувствата и на поведенията ви следвайки уникална и лесна за следване програма с ежедневен достъп до онлайн терапевта ви. За повече информация, бихте могли да посетите директно платформата: www.online-therapy.com/therapist/elisaveta-pavlova

Comments


TAGS

bottom of page